| 
						 
						Beyaz peynir çok fazla gözenekli ise 
						alırken bir kez daha düşünün. Gözeneklerin fazlalığı, 
						asitli süt kullanıldığını gösterir.  
						 
						Beyaz peynir ambalajına fazla su salmışsa bu peynirin 
						yeterince olgunlaşmadığını gösterir. Tadıldığında çok 
						fazla ekşilik veren beyaz peynirden kaçının. Ancak ekşi 
						oranı çok az olan peynirde yoğurt kültürünün kullanılmış 
						olabileceği aklınızda olsun.  
						Taze kaşar peyniri açık sarı renkte, homojen yapıda, süt 
						kokulu, kolay dilimlenebilir ve az tuzlu olur.  
						 
						Dil peyniri az tuzlu olmalı ve lif lif ayrılabilmelidir.
						 
						Peynir, ışıksız ortamda (buzdolabında, sebzelik gözünde) 
						saklanmalıdır.  
						Peynir hemen tüketilmeyecekse, kendi ambalajında 
						saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka 
						saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak 
						korunmalıdır. Aksi takdirde peynir nemini kaybeder, 
						aroması ve lezzeti azalır.  
						Beyaz peynir; ambalajı açıldıktan sonra, içme suyuna, 
						yumurta yüzecek kadar tuz eklenerek hazırlanan sıvıda 
						saklanabilir. Böylece peynirin olgunlaşma süreci de 
						devam eder.  
						 
						Peynir dilimlere ayrılmadan saklanmalıdır, böylece dış 
						ortamla teması en aza indirilebilir.  
						Kabuklu peynirler (eski kaşar gibi), kabuğu 
						temizlenmeden saklanmalı, temizleme işlemi peyniri 
						tüketmeden hemen önce yapılmalıdır. Krem peynirler 
						mutlaka kendi ambalajının içinde ve kapağı kapalı olarak 
						saklanmalıdır.  
						Kızartma peynirler tüketilmeden önce 4-5 saat suda 
						bekletilerek tuzu alınmalıdır.  
						Beyaz peynir dışındaki peynirler yıkanmaz, su ile temas 
						peynirin lezzet ve aromasının kaybolmasına yol açar.  
						Beyaz peynirleri keserken, bıçağı ıslatmak peynirin 
						düzgün kesilmesine yardımcı olur. 
						            |